Háztartási fortélyok

Muffin, a papírba csomagolt, édes szeretet

2015. szeptember 08. 12:13 - OtthonTündér

Gondolkoztál már azon, hogy megleped gyermekeidet vagy hűséges párod valami különleges finomsággal? A muffin nem attól különleges, hogy kevesen ismerik. Azért kiváló meglepetés, mert pofon egyszerű elkészíteni, millióféleképpen lehet variálni a hozzávalókat, valamint úgy pofásítod a külsejüket és a csomagolást, ahogy neked tetszik. Mindegyik verzió egyedülálló a maga nemében, bárhogy is készíted el, így édesszájú tesztelőid biztosan csillagos ötöst adnak majd mindegyik darabra. ;)

bran-muffins-1.jpg

Hogyan is kezdjünk neki?

Először is fontos beszerezni a jó minőségű alapanyagokat. Nincs otthon mérleged? Fogalmad sincs az adagokról, miből mennyi kell? Nyugodj meg, ezzel nem vagy egyedül, én sem szeretek méricskélni. Viszont az a jó a muffinban, hogy bögrével is kiporciózhatóak az alapanyagok, így tényleg nem kell aggódnod az arányok miatt. Az alap muffinrecepthez a következő hozzávalók szükségesek:

  • 2 bögre finomliszt,
  • 10 dkg vaj
  • 1 bögre tej,
  • 2 db tojás,
  • 1 bögre kristálycukor,
  • 1 csomag sütőpor.

Az adagok 12 db muffin elkészítéséhez elegek.

Most jöjjön a töltelék, ami tényleg bármi lehet. A klasszik, amikor csokoládét morzsolunk a tésztába, de nagyon kedvelt a vaníliaízesítésű és a gyümölcsdarabkás is. A teljesség igénye nélkül adok pár ötletet, mivel dobhatod fel ezt a könnyű tésztát:

  • csokoládé darabkák,
  • szárított magvak, például mandula, mogyoró, dió,
  • mazsola,
  • gyümölcsös, például cseresznye, eper, meggy, alma, banán, áfonya,
  • kókusz,
  • gesztenye,
  • nutella stb.

Saját javaslatom, hogy a keményebb állagú tölteléknek szánt hozzávalókat (csokoládé darabkák, gyümölcsök) nyugodtan belekeverhetjük a tészta masszájába, és azzal együtt kanalazzuk a formákba. De például a nutellát, vagy sűrűbb krémeket külön tegyük bele! Például tegyél egy kanál tésztamasszát a formába, közepére porciózd ki a tölteléket, majd kanalazz rá még egy adag tésztát! Nagymami kedvenc lekvárjával is ízesítheted muffinodat, de ezt érdemes már a sütés után, a kihűlt süteménybe fecskendővel bejuttatni.

A muffin-gyártás lépései

Ha kitaláltad, milyen muffint szeretnél készíteni, akkor nincs más hátra, mint megvalósítani azt! Íme a lépések:

  1. Keverd össze a vajat a cukorral egy nagyobb tálban!
  2. Törd hozzá a két tojást, és keverd tovább!
  3. Ezután jöhet a többi hozzávaló, kivéve a töltelék. Dolgozd el az összeset a tálban!
  4. Béleld ki a muffinformákat az erre a célra gyártott muffin sütőpapírral!
  5. Kanalazd bele a formákba a tésztamasszát! Ügyelj arra, hogy a mélyedést csak a ¾-ig töltsd meg, különben kikelnek a sütik a helyükről. :)
  6. Gondolj a töltelékre is!
  7. Előmelegített sütőben, legalább 180 fokon süsd készre a kosár formájú édességeket! Sütőfajtától függően 12-25 perc is lehet az elkészülési idő, így mindenképpen végezz tűpróbát, nehogy nyers tésztájú ajándékfalatokat rakj szeretteid elé! :)

A kihűlt és elkészült muffinokat ezután még díszítheted a cukrászatokban használatos, színes, ehető golyókkal, vagy tejszínhabbal, vagy extra töltelékdarabokkal, amivel csak jól esik.

Az igazán jó eredményhez nem árt, ha a konyhád is elég felkészült. Egy ismerősöm hívta fel rá a figyelmem, hogy ezen az oldalon most szuper akcióban kapható meg az összes fontos kellék, ami a muffin-gyár beindításához kellhet.

Kellemes konyhai kikapcsolódást! :)

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://haztartasifortelyok.blog.hu/api/trackback/id/tr1007767812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása