Gondolkoztál már azon, hogy megleped gyermekeidet vagy hűséges párod valami különleges finomsággal? A muffin nem attól különleges, hogy kevesen ismerik. Azért kiváló meglepetés, mert pofon egyszerű elkészíteni, millióféleképpen lehet variálni a hozzávalókat, valamint úgy pofásítod a külsejüket és a csomagolást, ahogy neked tetszik. Mindegyik verzió egyedülálló a maga nemében, bárhogy is készíted el, így édesszájú tesztelőid biztosan csillagos ötöst adnak majd mindegyik darabra. ;)
Hogyan is kezdjünk neki?
Először is fontos beszerezni a jó minőségű alapanyagokat. Nincs otthon mérleged? Fogalmad sincs az adagokról, miből mennyi kell? Nyugodj meg, ezzel nem vagy egyedül, én sem szeretek méricskélni. Viszont az a jó a muffinban, hogy bögrével is kiporciózhatóak az alapanyagok, így tényleg nem kell aggódnod az arányok miatt. Az alap muffinrecepthez a következő hozzávalók szükségesek:
- 2 bögre finomliszt,
- 10 dkg vaj
- 1 bögre tej,
- 2 db tojás,
- 1 bögre kristálycukor,
- 1 csomag sütőpor.
Az adagok 12 db muffin elkészítéséhez elegek.
Most jöjjön a töltelék, ami tényleg bármi lehet. A klasszik, amikor csokoládét morzsolunk a tésztába, de nagyon kedvelt a vaníliaízesítésű és a gyümölcsdarabkás is. A teljesség igénye nélkül adok pár ötletet, mivel dobhatod fel ezt a könnyű tésztát:
- csokoládé darabkák,
- szárított magvak, például mandula, mogyoró, dió,
- mazsola,
- gyümölcsös, például cseresznye, eper, meggy, alma, banán, áfonya,
- kókusz,
- gesztenye,
- nutella stb.
Saját javaslatom, hogy a keményebb állagú tölteléknek szánt hozzávalókat (csokoládé darabkák, gyümölcsök) nyugodtan belekeverhetjük a tészta masszájába, és azzal együtt kanalazzuk a formákba. De például a nutellát, vagy sűrűbb krémeket külön tegyük bele! Például tegyél egy kanál tésztamasszát a formába, közepére porciózd ki a tölteléket, majd kanalazz rá még egy adag tésztát! Nagymami kedvenc lekvárjával is ízesítheted muffinodat, de ezt érdemes már a sütés után, a kihűlt süteménybe fecskendővel bejuttatni.
A muffin-gyártás lépései
Ha kitaláltad, milyen muffint szeretnél készíteni, akkor nincs más hátra, mint megvalósítani azt! Íme a lépések:
- Keverd össze a vajat a cukorral egy nagyobb tálban!
- Törd hozzá a két tojást, és keverd tovább!
- Ezután jöhet a többi hozzávaló, kivéve a töltelék. Dolgozd el az összeset a tálban!
- Béleld ki a muffinformákat az erre a célra gyártott muffin sütőpapírral!
- Kanalazd bele a formákba a tésztamasszát! Ügyelj arra, hogy a mélyedést csak a ¾-ig töltsd meg, különben kikelnek a sütik a helyükről. :)
- Gondolj a töltelékre is!
- Előmelegített sütőben, legalább 180 fokon süsd készre a kosár formájú édességeket! Sütőfajtától függően 12-25 perc is lehet az elkészülési idő, így mindenképpen végezz tűpróbát, nehogy nyers tésztájú ajándékfalatokat rakj szeretteid elé! :)
A kihűlt és elkészült muffinokat ezután még díszítheted a cukrászatokban használatos, színes, ehető golyókkal, vagy tejszínhabbal, vagy extra töltelékdarabokkal, amivel csak jól esik.
Az igazán jó eredményhez nem árt, ha a konyhád is elég felkészült. Egy ismerősöm hívta fel rá a figyelmem, hogy ezen az oldalon most szuper akcióban kapható meg az összes fontos kellék, ami a muffin-gyár beindításához kellhet.
Kellemes konyhai kikapcsolódást! :)