Manapság annyi konyhai extra kütyüvel találkozni, hogy úgy gondoltam, ideje kipróbálni a legújabb őrületeket a tojáskészítések terén. Gyermekes családanyáknak kifejezetten ajánlom, ha szeretnék csemetéik reggeliét emlékezetessé tenni. De tulajdonképpen bárkinek hasznos lehet egy különleges reggeli elkészítéséhez. ;)
Tojásrántották újratöltve
Mi sem unalmasabb a sima, sózott tojásrántottánál. Egyhangú, régimódi, és az ízfokozókkal teli világban szinte olyan, mintha üres papírt ennék. Így amikor tehetem, és megkívánok egy jóféle rántottát, akkor nem állok meg a hozzávalóknál a 3 db tojás szintjén, hanem kb. mindent beleteszek, amit találok a konyhában. Miként varázsolom igazán különlegessé ezt a tojásrántottát? Úgy, hogy még véletlenül sem a főzőlapon készítem, hanem egy muffin sütő szettben a sütőben!
Alább mellékelek egy pofon egyszerű, alapreceptet. Ezt az extra hozzávalók tekintetében úgy variálod, ahogy neked tetszik.
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- tej
- 2 szelet sonka
- fél kaliforniai paprika
- fél paradicsom
- fűszerek, ahogy éppen jön (bazsalikom, kakukkfű, oregano stb.)
Elkészítés:
- A tojásokat felverem egy tálban egy kis tejjel, megsózom. Ha igazi, házi sonkát teszel bele, akkor ne sózd annyira!
- Apró kockákra szeletelem a többi hozzávalót.
- Kicsit kivajazom a muffin sütő formák alját, majd szétosztom mindegyik hozzávalót a formákba, hogy mindegyikből jusson egy kevés mindenhova.
- Ráöntöm a felvert tojást.
- Irány a forró sütőbe 20 percre, és kész is a reggeli!
Vicces-kedves tükörtojások
Imádom a ham&eggset. Egyszerűen nem tudok róla leszokni. Így eme éteknél nem az ízkombinációkat szoktam változtatni, ha fel akarom dobni a reggelemet, hanem a küllemét. Nagyon sok konyhai készülékeket és eszközöket árusító boltok és webáruházak kínálatában található szilikonos vagy fém sütöfőrmák erre a célra. A páromnak szív alakúval szoktam kedveskedni, a vendégeknek csillag alakú formával. Természetesen találhatsz extrémebb formákat is a neten. Ki is próbálhattok akár egy szelet kaliforniai paprika közé ütni a tojást, bár hogy őszinte legyek, ez nekem még sosem sikerült, mindig szétfolyt az egész. Ha Neked összejön, kérlek, küldj róla egy képet! :)
A főtt tojások mekkája
Nálam ez már kissé az elvetemült kategóriába tartozik, főleg, hogy a főtt tojásokkal alapvetően sokat szenved az ember: „Meddig főzzem, hogy még ne legyen túl kemény, de azért le lehessen fejteni a héját?, „Úristen, elfelejtettem hideg vízbe mártani a főzés után, így most képtelen vagyok megszabadítani a héjától!” és „Amúgy sem csinálok főtt tojást, mert ha sikerül, ha nem, akkor is utálom megpucolni” és a többi hasonló kifogások. Ha ezeken mégis túljutsz, főleg húsvét idején, akkor ezeket a formákat Neked találták ki.
Beleteszed a még meleg, meghámozott főtt tojást, és felveszi a forma alakját. Elképesztő, nem igaz?
Ha kedvet kaptál egy kis kísérletezéshez, csak bátran! Várom az élménybeszámoló fotókat! :)