Nem, nem káromkodok, és tényleg gőzsütőt írtam. :) Manapság a konyhában is annyiféle újítással találkozunk, amelyek megkönnyítik egy háziasszony monoton életét. De mit is takarnak ezek az idegen kifejezések, és mit tud egy gőzsütő? Olvass tovább!
Süss sokat, takaríts kevesebbet!
Minden szorgos háziasszony tisztában van vele, hogy konyhai eszközeinket nemcsak használni kell, de bizony rendszeresen tisztítani is. Nem kivétel ez alól a sütő sem. A zsíros ételek miatt keletkező, forró zsírfelhő rárakódik a sütő belső falára, mely hosszabb távon tönkreteheti a berendezést, csökkentheti a sütő teljesítményét, valamint betegségek és fertőzések forrása is lehet, a kellemetlen szagról már nem is beszélve. Ha veled is előfordult már, hogy csak azért mondtál le egy íncsiklandozó töltött pulykáról, mert ki kell takarítani utána a sütőt, akkor az öntisztító rendszerrel felszerelt sütőket pont neked találták ki.
A mai napig a sütőknek kétféle öntisztító rendszere ismert.
Katalitikus sütő: Ezeknek a sütőknek a belső falán olyan speciális zománcrétegű lemez található, amely nem engedi lerakódni a zsírgőzt. A belső panel tulajdonképpen ártalmatlanítja a zsírgőzt. Ezeket az extra, zománcozott paneleket 2-3 évente cserélni kell.
Pirolitikus sütő: Ezeken a sütőkön egy külön öntisztító program található, mely a hő segítségével végzi el a takarítást helyettünk. A program során közel 500° C fokra hevíti fel magát a sütő. Ekkora hőmérsékletnél a lerakódott zsírréteg konkrétan hamuvá ég. A sütőt a program közben nem lehet kinyitni, így a balesetektől sem kell tartani. A hőálló üveg és a hőszigetelt ajtó is ki van képezve ekkora hőmérsékletre, tehát teljesen biztonságos. A program végeztével a sütő faláról leégetett zsír pedig egy nedves ronggyal játszi könnyedséggel feltakarítható. Kéthavonta célszerű csak használni ezt az öntisztító programot.
Mit tud egy gőzsütő?
A gőzsütő nevéből fakadóan gőzzel is süt, azaz a forró hőt kombinálja a forró gőzzel. Sokan használják csak melegítésre, mert igyekeznek kiváltani a mikrohullámú sütőt a vélt vagy valósan káros sugarai miatt. Mindenesetre az tény, hogy a gőzsütővel sokkal egészségesebb és gasztronómiailag tökéletesebb ételeket varázsolhatunk az asztalra, mint bármelyik másik elektromos sütővel. A forró, páradús légkörben készített zöldségek és húsok alacsonyabb sütési hőmérsékleten készülhetnek, így több ásványi anyag és vitamin marad meg az elkészült ételekben, és megőrzik természetes ízüket is. Ráadásul kevesebb hozzáadott zsiradékot kívánnak meg a gőzsütőben készült ételek. Egyszóval, a gőzsütő maga a konyhaművészet csúcsa, körülbelül ilyen magas áron is. (Valamit valamiért effektus.)
Nem érdekel mennyibe kerül, nekem mindegyik funkció kell!
Sajnos rossz hírem van. Hiába vonzó mindkét ajánlat, öntisztító is és még egészségesebbek is vele az ételek, jelenleg nem létezik olyan sütő, ami mind a két funkciót egyszerre tudja. Ha éppen sütővásárlás előtt állsz, jól gondold meg, szükséged van-e ilyen szépen csengő extrákra, vagy megelégszel egy légkeveréses elektromos sütővel is. :)