Szintén az albérletes időszakom miatt érlelődhetett bennem sokáig az a gondolat, hogy majd a saját lakásomban milyen tűzhelyen vagy főzőlapon kívánom megfőzni magamnak az ételeimet. Ugyanis ahány albérletben laktam, annyi félével találkoztam. Főztem régimódi gáztűzhellyel, de az elektromos, vagyis villannyal működő főzőlapokkal is bajlódtam eleget. Most a tapasztalataimról szeretnék írni nektek. Nem kívánom teljes mértékben körbejárni, milyen főzőlap-csodák is kaphatóak a piacon, és ezek hogyan működnek.
Old-school gáztűzhelyek
A maguk nemében nyilván jobban teljesítettek 30-40-50 évvel ezelőtt a fával vagy kőolajjal fűthető sparheltekhez képest, de az elektromos főzőlapok világában igencsak elavult technikának számítanak. Az étel természetesen ugyanúgy elkészül rajtuk, hiszen az étel íze nagyban azért a séfen múlik, és csak igen kis részben a felszerelésen. Nekem sokkal inkább a tisztításuk jelentett gondot. Alapvetően nincs bajom a takarítással, sőt, néha kifejezetten jól esik azt figyelni, miképp varázsolom a koszból újjá az otthonom. De egy gáztűzhely takarítása szinte rémálom.
Először is, le kell szedni a rácsot. Ami mellesleg egy vasárnapi ebéd után ugyanúgy tapad a zsírtól, mint a zománcréteg (vagy bármilyen réteg) a rácsok alatt. Ráadásul a gázrózsákat szinte lehetetlen tisztán tartani, továbbá, a közelükben is körülményes a takarítás. Előfordult már velem az is, hogy a lakásban előttem olyan igénytelenek laktak, hogy nem tartották megfelelően tisztán a tűzhelyet, én meg már kb nem is tudtam vele mit kezdeni. Nemcsak a rács volt kezelhetetlenül koszos, de a tekerőgombokra is vastagon rárakódott a mocsok. Utóbbi azt eredményezte, hogy a 4 gázrózsából csak 2-őt tudtam használni, mert a többi egyszerűen nem működött.
Egyszóval, hacsak nem vagytok rákényszerítve anyagi okokból egy gáztűzhely megvásárlására, akkor karácsonyra inkább kérjetek másfajta új sütő-főző alkalmatosságot Jézuskától. Engem legalábbis nem kötnek szép és megnyugtató emlékek a gáztűzhelyekhez.
Elektromos kerámia főzőlapok
Fontos kiemelni, hogy a kerámialapos-villanyos főzőlapokról van szó, nem a hagyományos, villannyal működő rezsókról. Szerencsére utóbbit nem kellett használnom, csak olvastam róla, hogy a leggazdaságtalanabb megoldások egyike, ugyanis lassan éri el a kívánt hőfokot, az étel elkészülése után pedig rendkívül lassan hűl csak ki. Ezzel szemben a kerámialapos változat gyorsan felmelegszik, gyorsabban adja át a hőt az edényeknek, serpenyőknek. Itt is tapasztalható lassabb kihűlés, de még sem olyan sokáig elhúzódó, mint a villanyrezsóknál.
Jómagam teljes mértékig meg vagyok elégedve az ilyen főzőlapokkal. A boltokban is hangoztatott előnyei ténylegesen léteznek: piszok hamar felmelegszik, gyorsan adja át a hőt az edényeknek, és álom rajta a főzés. A takarításuk is sokkal egyszerűbb. Egyedül a szegélyénél, ahol beleillesztik a pultba, ott halmozódhat fel könnyen mocsok, érdemes erre figyelni. Emellett ha kicsit fröcskölősebb az aznapi menü, ráadásul kicsit oda is égett, surolószerrel ez a fajta kosz is könnyen eltávolítható róla. Jómagam a takarítás végénél ablaktisztítóval is letörlőm, hogy ne maradjon csíkos. Ha sokáig nem főzők rajta, hajlamos belepni a por, én ilyenkor is ablaktisztítóval oldom meg a dolgot. Az ablaktisztítóban található alkohol miatt tényleg szinte újjá lehet varázsolni a kerámiás felületet.
Indukciós csodák
Megmondom őszintén, én még csak reklámokban és boltokban láttam ilyesfajta főzőlapot, nem volt szerencsém kipróbálni egyetlen egyet sem. Azt viszont megértettem a hirdetésekből, hogy technikai csoda az egész, nagyon drága, de annál hatékonyabb. Még a sima kerámialapos főzőlapoknál is! Íme egy kis rövid termékismertető a legszuperebb előnyeiről és tényekről:
- Az indukciós főzőlapok a mágneses erőteret használják ki elektromos áram gerjesztésére. Ha pedig ebbe a mágneses térbe fémet teszünk, akkor hő keletkezik, mely kizárólag az edényt / serpenyőt hevíti csak fel.
- A technikai sajátossága miatt csak mágnesezhető és/vagy speciálisan erre a célra készült edényekkel használható.
- Konyha- és emberbarát készülék. Egyrészt, mert még a villanytűzhelynél is gyorsabban melegít fel ételeket, ugyanakkor a mágneses technikának köszönhetően mégis energiatakarékosak. Másrészt, hiába kapcsoljuk be a lapot, csak akkor fog igazán nagy hőt termelni, ha edényt helyezünk rá, így az égési sérülés közvetlen a lapon teljességgel kizárt, tehát használata teljes mértékben biztonságos.
- Takarítani és tisztán tartani épp az előző pontban bemutatottak miatt egyszerű, mivel a kifröccsent étel sosem ég a felületre.
A lakásomba pénzügyi okok miatt először elektromos kerámia főzőlap került, de minden olvasómat biztosíthatok róla, hogy érdemes gyűjtögetni az indukciós változatokra. Nektek van esetleg ilyen csodátok? Tudnátok a tapasztalataitokról pár soros beszámolót küldeni? Szívesen olvasnám! :)